Els castells de Puigcerdà, Querol i Torre Cerdana

A l'estiu RECERCA'T Conferències

Dimecres, dia 22 d’agost, a les 18 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la conferència: “Els castells de Puigcerdà, Querol i Torre Cerdana”, a càrrec dels historiadors i arxivers Erola Simon i Lluís Obiols. L’acte s’emmarcà en el tradicional programa d’estiu del Grup de Recerca de Cerdanya “A l’estiu, RECERCA’T!”.

La conferència va constar d’una cronologia ordenada de les diferents referències de les fortificacions esmentades i de la seva evolució al llarg del temps, així com de les diferents fortificacions militars que hi va haver a la Vila de Puigcerdà.

Erola Simon i Lluís Obiols en un moment de la conferència

 

Els ponents van aportar plànols i projectes inèdits procedents de l’arxiu militar francès que mostraren els diferents projectes de fortificació a partir del segle XVII, entre ells la construcció de baluards, fossats i terraplens a la zona nord i occidental del puig, a l’estil de les ideades per Vauban a Mont Lluís. També van aportar interessants referències, també inèdites, que descriuen el devastador impacte que tingué la caiguda d’un llamp a meitat del segle XVI i que, en topar amb el polvorí, va acabar pràcticament amb el castell de Puigcerdà, escampant restes del mateix a centenars de metres.

Com a fet curiós, Lluís Obiols va detallar el rudimentari protocol d’avisos del sistema defensiu Torre Cerdanya – Querol – Puigcerdà mitjançant trets d’artilleria (bombardes) per alertar de les incursions de bandolers o de l’enemic francès, molt present sempre en la història de Cerdanya.