Oriol Olesti - Premi Egozcue

Oriol Olesti rep el Premi Josep Egozcue – Vila de Puigcerdà 2020

Premi Josep Egozcue

Dissabte, dia 27 de març del 2021, a les 18 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc el09 lliurament del Premi Josep Egozcue – Vila de Puigcerdà, 2020, que s’hauria d’haver atorgat a començament setembre del 2020, però que a causa de la pandèmia s’ha hagut de demorar fins ara.

Dilluns, 3 d’agost del 2020, a les 16:30 hores, a l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, a Puigcerdà, es va reunir el Jurat del Premi Josep Egozcue – Vila de Puigcerdà, format per:

  • Àlex Rubio, regidor de Cultura de Puigcerdà,
  • Enric Quílez, president del Grup de Recerca de Cerdanya,
  • Erola Simon, cap de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya,
  • Francesc Esteban, secretari del GRC, que actuà com a Secretari.

Després d’una llarga i acurada deliberació, el Jurat del Premi va decidir per unanimitat atorgar el guardó a Oriol Olesti i Vila.

El Jurat va decidir de concedir-li aquest premi per la seva tenaç i continuada investigació històrica i arqueològica a la Cerdanya, a l’època antiga i la seva implicació amb les activitats culturals i patrimonials del territori.

La glossa del panegíric va anar a càrrec de la tècnica de cultura del Consell Comarcal de Cerdanya i amiga personal de l’Oriol Olesti, Sara Aliaga.

Li va ser lliurat un trofeu commemoratiu de les mans de l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, obra de l’escultor cerdà Ernest Altés.

Oriol Olesti - Premi Egozcue
Oriol Olesti durant el lliurament del Premi Josep Egozcue – Vila de Puigcerdà 2020 (foto: Francesc Esteban)

L’Oriol Olesti i Vila és fill del barri d’Hostafranchs (Barcelona, 1954), tot i que viu des de fa molt de temps a Sabadell.

És Llicenciat en Filosofia i Lletres (secció Història) a la UAB el 1987. Va ser becari pre-doctoral a la UAB entre els anys 1988-1991.

És doctor en Història Antiga (1993) i professor titular del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’edat Mitjana de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (des del 2002).

És Professor Consultor de la Universitat Oberta de Catalunya, tant al grau d’Humanitats com al Màster del Mediterrani Antic des del 1996 fins a l’actualitat.

Va ser coautor, juntament amb l’Oriol Mercadal, de la Carta Arqueològica de la Cerdanya.

La seva tesi de llicenciatura va versar sobre la romanització de la Cerdanya.

Les seves línies de recerca actual són

  • L’estudi del Territori a l’Antiguitat (Pirineu Oriental: Cerdanya i Alt Urgell; el Maresme i Elx-Ilici).
  • El paisatge social de la producció vinícola, al N.E. peninsular, especialment a l’àrea del Maresme i la Laietània.
  • La romanització de Catalunya.Paisatge i models teritorials: l’agrimensura romana.

És el Director Científic de les Excavacions arqueològiques al Castellot de Bolvir (Cerdanya), al Tossal de Baltarga (Bellver) i al Serrat del Castellar (Fontanals) i membre del patronat de l’Espai Ceretània, Centre d’Interpretació del Jaciment.

També és el director dels projectes: “Paisajes de la Hispania Romana”, del Castellot de Bolvir, del Turó de Baltarga i de les Guilleteres d’All (Isòvol).

És l’organitzador de les Jornades d’Arqueologia “ArquoPyrene” a Bolvir/Espai Ceretània i gran col·laborador amb el GRC en la difusió del recerca arqueològica i històrica de la nostra comarca. Va participar a l’Explica’m el novembre de 2017 parlant sobre la presència de Juli Cèsar a la Cerdanya.

Va ser Professor Visitant a la Universitat d’Oxford el curs 2006-2007 amb una beca del Ministeri.

Va ser Becari Post-Doctoral a la Université du Franche-Comté (Besançon, França) els anys 1993-1994.

És Membre del Comité assessor i Col.laborador habitual a la Revista de divulgació històrica Clío (Ed. Hachette) del 2000 al 2015.

És Colaborador de la revista Historia, National Geographic, i de les publicacions RBA.

És autor i coautor d’un gran nombre de publicacions científiques i de llibres.

El Jurat del premi Josep Egozcue ha decidit de concedir-li aquest premi per la seva tenaç i continuada investigació històrica i arqueològica a la Cerdanya, a l’època antiga i la seva implicació amb les activitats culturals i patrimonials del territori.