Vista general

IV Jornada de Fauna de Cerdanya

Jornades divulgatives

Dissabte, dia 5 de juliol, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Llívia, ha tingut lloc la IV Jornada de Fauna de Cerdanya, que se celebra cada dos anys en aquesta localitat cerdana. L’acte és organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya i pel Museu de Llívia.

 

La primera comunicació ha anat a càrrec del naturalista Pep Monterde, amb el títol: “15 anys comptant papallones a la Cerdanya”. Entre altres coses, ens ha confirmat el ràpid declivi del nombre de papallones que es troben a la comarca i ha parlat del transsecte d’Estoll, actiu des de fa més de 15 anys.

 

El responsable de la Fundació World Nature, Antoni Carulla, ha presentat la segona comunicació del dia: “Ocells d’ambients esteparis a la Cerdanya”, que ha revelat que a la comarca s’hi troben aquest tipus d’ocells, cosa força sorprenent per ser una comarca pirinenca, perquè aquestes aus són més freqüents a l’interior de Catalunya.

 

La tercera comunicació ha anat a càrrec del biòleg Aniol Jordan, i portava per títol: “Saures de la Cerdanya”, on ens ha parlat de llangardaixos, sargantanes, gekos i altres rèptils d’aquesta tipologia que podem trobar a la comarca.

 

En Pere-Miquel Parés, de l’ICHN del Pirineu-Prepirineu, ha presentat la quarta comunicació, amb el títol: “Inventariat de quiròpters al riu Segre, al seu pas pel Baridà”, on ha desmuntat tòpics sobre aquests interessants i necessaris mamífers i ha proposat algunes mesures de preservació que haurien d’adoptar les administracions responsables.

 

La cinquena comunicació ha anat a càrrec de Guillem Mas Cornet, director de l’associació Paisatges Vius, i portava per títol “Conservació de fauna amenaçada als espais protegits de la solana de Cerdanya”, on ha parlat d’espècies molt característiques com el gall fer, però també d’algunes papallones o libèl·lules.

 

La sisena comunicació ha anat a càrrec d’Èric Baqué i d’Èric Serratosa, de Felis, Grup de Recerca en Carnívors, i portava per títol: “Seguiment de mesocarnívors. El projecte i els resultats a la Cerdanya”, on han presentat els resultats del seu estudi a Cerdanya sobre mesocarnívors, especialment, del gat fer, però també de la geneta, el teixó, la fagina, etc.

 

La setena i darrera comunicació ha anat a càrrec de l’Alejandro García-Salmerón, de la Societat Catalana d’Herpetologia i portava per títol: “Les serps de la Cerdanya” i ha parlat de les serps presents a la comarca, complement de la tercera comunicació.

 

La jornada s’ha clos amb un interessant debat entre els presents sobre diferents aspectes relacionats amb el conservacionisme i l’estudi de la fauna a la comarca. S’ha posat en relleu la destrucció de certs hàbitats, com els marges de camins i camps, i la necessitat d’adoptar mesures legislatives per protegir més el medi ambient. També s’ha parlat de la sobrefreqüentació del medi natural, especialment, de l’alta muntanya. Finalment, s’ha acordat la creació d’un Grup de Naturalistes de Cerdanya en un context més ampli de tot el Pirineu.

Aniol Jordan
Aniol Jordan
Èric Baqué i Èric Serratosa
Èric Baqué i Èric Serratosa
Guillem Mas
Guillem Mas
Alejandro García-Salmerón
Alejandro García-Salmerón