Premi Josep Maria Martí – Vila de Puigcerdà

Premi Josep Maria Martí

Des del Grup de Recerca de Cerdanya i l’Ajuntament de Puigcerdà, hem decidit crear un nou guardó amb el nom de “Josep Maria Martí – Vila de Puigcerdà” a la persona relacionada amb Cerdanya per la seva trajectòria humanista.

El premi serà simbòlic i es lliurarà durant el sopar de gala del GRC, a començament setembre, on es lliuren també els premis “Sebastià Bosom – Vila de Puigcerdà” i “Josep Egozcue – Vila de Puigcerdà”.

Josep Maria Martí i Terrada (1837-1917) va néixer a Puigcerdà l’any 1837. Va estudiar Filosofia a les Escoles Pies de Puigcerdà i va finalitzar els estudis el 1854 a Barcelona, tot i que no es va dedicar a aquesta carrera, ja que heretà la farmàcia familiar. Es va llicenciar en Farmàcia, a Barcelona, el 1859.

Des de la seva farmàcia, va impulsar un munt d’iniciatives ciutadanes i va esdevenir un dels personatges més actius de l’època, a la comarca.

Fou membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres i es va relacionar amb la colònia estiuenca de Puigcerdà, amb personatges tan significatius com Antoni Maria Alcover, Víctor Balaguer, Joan Maragall, Francesc Matheu, Frederic Mistral o José Zorrilla.

Va ser també un reconegut músic i compositor català. Era un veritable home del Renaixement, polifacètic, interessat per multitud de coses. Gràcies a la seva profunda relació amb la burgesia barcelonina estiuejant a la Vila, va desenvolupar iniciatives com la Festa de l’Estany. Va ser soci fundador del Casino Ceretà i un dels impulsors de la carretera a la Molina.

Va ser un aferrissat defensor de la Vila durant els setges carlins de 1873 i 1874. Milità dins de la Unió Catalanista i participà en les Assemblees de Balaguer, Manresa, Olot, Reus i Terrassa.

Pel que fa a Puigcerdà, fou regidor de l’Ajuntament i posteriorment, alcalde.

És per aquesta destacada trajectòria humanista que hem decidit crear aquest guardó, per distingir persones que hagin contribuït al desenvolupament cultural de Puigcerdà i la Cerdanya.