El jaciment de Montlleó enceta el mes d’agost

A l'estiu RECERCA'T

Dimarts, 2 d’agost, a les 21,30 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la conferència “Últimes notícies de Montlleó”, a càrrec de l’historiador i responsable del jaciment Xavier Mangado. L’acte s’emmarca dins del IX Cicle de Conferències Pirinenques i del III Cicle d’Estiu – A l’estiu, RECERCA’T!- que organitza el Grup de Recerca de Cerdanya. L’acte fou seguit per unes 35 persones.

El jaciment paleolític de Montlleó es troba situat just al coll de Saig, a l’estret que comunica el municipi de Prats i Sansor amb el de Bellver, a prop de Baltarga. Va ser descobert el 1998 per casualitat per en Jordi Grimao. L’any 2000, el Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona (UB/SERP) van començar les prospeccions arqueològiques, que enguany compleixen 12 anys.

Aquest jaciment magdalenià té una importància cabdal en l’estudi dels moviments de població paleolítics. Les restes trobades han permès de teoritzar que la Cerdanya va ser l’únic lloc del Pirineu per on es va poder transitar entre la península ibèrica i el sud de França a través dels Pirineus durant la darrera glaciació, fa cosa d’uns 15.000 anys. A Montlleó s’han trobat eines de sílex tallat, petxines foradades, restes de carbons i abundants restes de caça, com cabres, cérvols i isards. L’hàbitat excavat, d’uns 38 metres quadrats, és el més gran existent a Catalunya corresponent al paleolític superior i és una de les joies amagades de la comarca.

Escriu el teu comentari