Un naturalista a Mongòlia

A l'estiu RECERCA'T

Dissabte, 30 de juliol, a les 18,00 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la conferència “Un naturalista a Mongòlia” a càrrec de Miquel Alonso (director del projecte), que presenta el projecte de recerca que es porta a terme als rius i llacs d’aquest llunyà país. L’acte s’emmarca dins del IX Cicle de Conferències Pirinenques i del III Cicle d’Estiu – A l’estiu, RECERCA’T!- que organitza el Grup de Recerca de Cerdanya.

 

INFORMACIÓ I RESUM DEL PROJECTE PRESENTAT

Mongòlia és un vastíssim país asiàtic afectat per la continentalitat més extrema del planeta i una notable aridesa. No obstant posseeix una gran riquesa i varietat de llacs, alguns d’ells de dimensions tan importants que es poden incloure entre els més grans d’Euràsia. També compta amb una nombrosa xarxa fluvial de rius que discorren sense limitacions per les extensíssimes planures al·luvials. La intervenció humana és reduïda, tant per la manca de població com per les seves pràctiques tradicionals, principalment ramaderia, que ha permès que els llacs i els rius de Mongòlia s’hagin mantingut en un estat primigeni fins als nostres dies.

Des de l’any 2005 un equip català realitza prospeccions a Mongòlia atret per l’existència de llacs molt similars als dels territoris més àrids ibèrics; llacs aquests, els d’Ibèria, desapareguts o greument alterats en l’actualitat. Col·labora en el projecte el Water Research Center de la Universitat de Mongòlia.

Els objectius del projecte d’estudi i catalogació dels llacs mongols són:

  1. Elaborar un catàleg de llacs de Mongòlia amb informació sobre les seves característiques i estat de salut ecològica.
  2. Contribuir al coneixement de la biodiversitat dels entomostracis ampliant la informació existent sobre la fauna de Mongòlia i establint relacions taxonòmiques entre aquesta i l’existent a la península Ibèrica, ambdues representatives dels dos extrems longitudinals del Paleàrtic.
  3. Establir correspondències entre la composició de les biotes dels llacs mongols i ibèrics amb l’objectiu d’identificar espècies coincidents o vicariants que permetin establir condicions de referència per als tipus de llacs de l’Europa industrialitzada que no tinguin paràmetres de referència.

Les prospeccions consisteixen en la recollida de paràmetres bàsics com el tipus de substrat dels llacs, estimacions de la permanència de l’aigua, la mineralització de l’aigua (mitjançant la conductivitat elèctrica i el pH), l’aspecte de l’aigua (terbolesa, característiques tròfiques) i l’anàlisi de les comunitats de macròfits i invertebrats.

Escriu el teu comentari