Iulia Lybica, la Llívia romana

Conferències

Divendres 7 d’agost, a les 21,30h va tenir lloc a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà una conferència organitzada pel Grup de Recerca de Cerdanya, titulada: “Iulia Lybica: la Llívia romana”, a càrrec de l’historiador Oriol Olesti, professor titular de l’UAB i especialista en el món romà.

La conferència, que va comptar amb l’assistència d’unes 55 persones, i va presentar una nova imatge de la Llívia romana a la llum de les darreres campanyes arqueològiques realitzades al territori. A gran trets, es pot considerar que la Iulia Lybica romana es va fundar probablement sobre una ciutat ceretana ja existent que possiblement era la capital dels ceretans ja en aquella època. En l’antiguitat, va ser l’única ciutat romana de l’interior del Pirineu, ubicada en una posició molt estratègica, que va gaudir de l’estatus de municipi romà. Aquesta ciutat tenia un centre urbà no gaire gran, però complet, molt possiblement amb un fòrum, termes i temple, dels quals han aparegut algunes estructures.

Oiol Olesti conferència Iulia Lybica
Oiol Olesti durant la conferència

Tot i ser una ciutat de muntanya, Iulia Lybica era una ciutat força rica, ja que s’han trobat mostres que ho proven, com importacions de luxosos marbres o abundants restes d’ostres. Cal pensar en el cost que representava portar ostres vives de la costa a l’interior del Pirineu a l’època romana. Tanmateix, als afores de Llívia s’ha localitzat una zona industrial pròspera amb abundància de vidres, ceràmiques, que possiblement abastien les necessitats de la comarca, algunes mostres mosaics i forns. Olesti va apuntar la teoria que Iulia Lybica va gaudir d’una forta prosperitat econòmica degut a l’explotació aurífera dels dipòsits miocènics de la comarca, que actualment es troba en estudi i que podria suposar un important descobriment pel que fa al món antic ceretanoromà.

Finalment, Olesti va comentar la troballa, ja en època tardoromana a finals de l’Imperi, d’un macaco vestit de legionari, provinent de l’Àfrica, amb alguns elements merovingis al seu atuell, que suposadament devia ser una mena de mascota del destacament militar ubicat a la zona.

Oiol Olesti durant la conferència
Oiol Olesti durant la conferència

Escriu el teu comentari