Els orígens de l’esport a la Cerdanya - Marc Bernadas

Marc Bernadas explica com van ser els inicis de l’esport a Cerdanya

A l'estiu RECERCA'T

Dilluns va tenir lloc, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, la conferència: “Els orígens de l’esport a la Cerdanya (s. XIX-XX)”, a càrrec de l’historiador bellverenc Marc Bernadas.

El conferenciant va començar explicant unes antigues referències de mitjan segle XIX sobre el joc de pilota que sembla que es jugava amb força èxit a Puigcerdà i a tot el Pirineu, similar a la pilota basca i que va ser prohibit perquè els rebots de les pilotes a la paret de l’església produïen esquerdes.

Els esports moderns varen ser introduïts a finals del segle XIX, després de les guerres carlines, per unes elits barcelonines que venien a estiuejar a Puigcerdà i a la Cerdanya i que van portar els esports que ja es practicaven a Barcelona: l’hípica, l’excursionisme i el ciclisme.

L’hípica va tenir un èxit esclatant a la comarca i un dels personatges que la va difondre més va ser Higini de Rivera, més conegut fins ara pel seu paper com a militar a la defensa de Puigcerdà durant les guerres carlines. El ponent va dir que a la comarca hi va arribar a haver fins a 4.000 caps de bestiar equí, especialment al cantó francès, on es donaven moltes facilitats als criadors de cavalls.

L’excursionisme també va tenir un paper molt important a finals del s. XIX i va ser Cèsar August Torres qui el va posar de moda en un seguit d’excursions que va realitzar a la comarca.

Posteriorment, també va arribar el ciclisme i es va arribar a construir un velòdrom al costat del que actualment és la seu del Consell Comarcal de la Cerdanya.

Finalment, va arribar ja al segle XX l’esport de l’esquí, coincidint amb la inauguració de la línia del tren entre Barcelona i Puigcerdà, amb la qual cosa, el turisme va passar de ser només d’estiu a ser-ho també d’hivern.

Serà més endavant que els esports es popularitzaran i arribaran a les classes treballadores, amb l’aparició sobretot de clubs de futbol.

En cloure la conferència, el públic assistent va realitzar nombroses preguntes sobre les temàtiques exposades.

Els orígens de l’esport a la Cerdanya - Marc Bernadas
El ponent, Marc Bernadas, durant la conferència (foto: Gael Piguillem)