El Dr. Albert Verdaguer durant la conferència

Albert Verdaguer, del CSIC, explica com fer neu de forma més eficient i sostenible

Conferències

Dissabte, 3 de febrer, a les 19 hores, a la Sala “Pilar Prim” de la Biblioteca “Comtat de Cerdanya” de Puigcerdà, va tenir lloc la conferència: “El laboratori de la neu i el gel a la Cerdanya: millorant la sostenibilitat de l’esquí i més enllà. Una nova manera de produir neu estalviant aigua i energia”, a càrrec del Dr. Albert Verdaguer, de l’Institut de Ciències de Materials de Barcelona, depenent del CSIC.

El Dr. Verdaguer primer va explicar com es forma la pluja i la neu a partir de nuclis sòlids de condensació als núvols i com això s’està replicant al laboratori a fi d’estudiar aquests processos.

L’equip del Dr. Verdaguer està investigant sobre la possibilitat de produir neu artificial mitjançant pols de feldespat amb molta més eficiència, de manera que la neu artificial serà de bona qualitat i es podrà produir a major temperatura i gastant menys energia.

Aquesta substància és, en principi, totalment innòcua per al medi ambient, ja que és una substància mineral component de la sorra que ja es troba a la natura i de la qual, a més a més, es necessita una quantitat molt petita per produir grans quantitats de neu artificial.

D’aquesta manera, es podrien pal·liar parcialment els problemes deguts al canvi climàtic a l’alta muntanya, pel que fa a la producció de neu artificial.

El Dr. Albert Verdaguer durant la conferència
El Dr. Albert Verdaguer durant la conferència (foto: Gael Piguillem)

Emprant tècniques similars, també estan investigant sobre la possibilitat de separar les aigües amb purins en fertilitzants i aigua més o menys pura o sobre materials similars a la sal de potassa per evitar que es formi glaç a les carreteres.

La conferència va ser seguida per un nombrós públic que va realitzar força preguntes en acabar la xerrada.