Aleix Godinho

Aleix Godinho presenta el seu treball sobre les festes populars a l’Alt Pirineu i Aran

Conferències

Dissabte, dia 12 de febrer, a les 19 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la conferència: “Les festes tradicionals populars a l’Alt Pirineu i Aran”, a càrrec de l’Aleix Godinho Benitez, estudiant de 2n de Batxillerat, de l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell.

El ponent va explicar diferents trets del folklore popular tals com festes tradicionals, mercats i fires, balls i danses, etcètera de l’àmbit de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran: Cerdanya, Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Val d’Aran.

Pel que fa a les festes, va fer especial èmfasi en l’element central del foc, molt propi del Pirineu i que té connexions amb l’astre rei. També, la major part d’aquestes festes se celebren al voltant del solstici d’estiu o d’hivern. Altres, són més d’origen religiós, com les lligades per exemple a Sant Antoni.

Pel que fa estrictament a Cerdanya, també es van esmentar el Carnestoltes del Pirineu de Bellver de Cerdanya, recuperat fa poc més d’un parell de dècades, el ball de les rentadores de Riu, la fira del cavall de Puigcerdà o els balls de Talló. També es va parlar del Ball Cerdà de la Seu d’Urgell, d’origen cerdà, com el seu nom indica.

Sobre les fires, es va fer especial esment en la fira de formatges de Sant Ermengol de la Seu, de les més antigues de la península Ibèrica.

Aleix Godinho
Aleix Godinho, autor de la recerca sobre les festes populars de l’Alt Pirineu (foto: Francesc Esteban).

La conferència es basa en el treball de recerca de 2n de Batxillerat, que l’Aleix Godinho cursa a l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell.

El Grup de Recerca de Cerdanya reprèn, així, les activitats presencials aquest 2022, que esperem que sigui millor que els dos passats anys.