Arnau Mayans

Arnau Mayans clou el 7è cicle Explica’m una història amb la Cerdanya jocfloralesca

Conferències Explica'm una història

La setena edició del cicle de xerrades de temàtica històrica local “Explica’m una història” va acabar el passat divendres, primer d’abril. La conferència va tenir lloc a la Sala Sebastià Bosom de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, a Puigcerdà, portava per títol: “La Cerdanya jocfloralesca: pàtries, pompa i estiueig”, i va anar a càrrec de l’historiador Arnau Mayans Montés, investigador de la Universitat de Girona.

La conferència va versar sobre els importants jocs florals que es van realitzar l’any 1908 a Puigcerdà i que varen tenir una gran importància en l’àmbit de tot Catalunya, ja que hi va participar com a jurat, en Narcís Oller i entre altres participants, hi van haver en Guerau de Liost i Josep Carner, que van valorar la important dotació econòmica del premi.

El conferenciant també va destacar la relació d’aquests Jocs Florals amb fenòmens com el turisme i l’estiueig que llavors s’havia posat de moda en la nostra comarca, o com la construcció de les pàtries.

Arnau Mayans
Arnau Mayans, autor de l’estudi sobre els Jocs Florals i l’estiueig a Cerdanya de fa cent anys (foto: Gael Piguillem)

Aquest cicle l’organitzen el Grup de Recerca de Cerdanya, l’Arxiu Comarcal de Cerdanya i el Consell Comarcal de Cerdanya.

Amb aquesta conferència, finalitzem el VII Cicle de xerrades d’història de Cerdanya, que enguany ha retornat al seu calendari original de març-abril. Les conferències han tingut bona acollida de públic, si bé, com amb moltes altres activitats, es detecta una certa disminució en el nombre de participants, a causa, possiblement, dels canvis d’hàbits que ha comportat la pandèmia. Esperem que, a poc a poc, es vagi recuperant la normalitat.