Guillem Anglada-Escudé

Bona acollida de la II Jornada d’Astronomia de Cerdanya

Conferències Jornades divulgatives

Aquest dissabte, dia 15 de juliol, des de les 9 hores fins a les 14 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la II Jornada d’Astronomia de Cerdanya, amb assistència presencial de públic i també amb retransmissió en directe per streaming.

Les jornades es van iniciar amb la introducció del nou alcalde de Puigcerdà, el Sr. Jordi Gassió, qui va destacar el fet que es fessin aquest tipus de jornades fora de l’àrea metropolitana de Barcelona i que estàvem contents de poder-les acollir.

Enric Quílez i Jordi Gassió
A l’esquerra, Enric Quílez, president del GRC; a la dreta, el Sr. Jordi Gassio, alcalde de Puigcerdà (foto: Francesc Esteban)

La primera comunicació va portar per títol: “La frontera glaçada del Sistema Solar” i va anar a càrrec del físic i biòleg, Carles Schnabel, director de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, qui va parlar sobre els asteroides del nostre sistema solar, especialment d’aquells que es troben més enllà de l’òrbita de Neptú, al cinturó de Kuiper i més enllà.

Carles Schnabel
El Sr. Carles Schnabel (foto: Gael Piguillem)

La segona comunicació portava per títol: “Existeixen els asteroides assassins?” i va anar a càrrec del Dr. Toni Santana-Ros, astrofísic que va liderar l’equip que va trobar un segon asteroide troià de la Terra. El Dr. Santana-Ros va parlar sobre els asteroides pròxims a la Terra i sobre la possibilitat real que un meteorit d’aquest tipus impacti contra el nostre planeta i quines opcions tindríem de solucionar-ho si tal cosa passés.

Toni Santana-Ros
El Dr. Toni Santana-Ros (foto: Gael Piguillem)

La tercera comunicació es titulava: “La cerca de planetes extrasolars” i va anar a càrrec del Dr. Kike Herrero, especialista en exoplanetes i director de l’Observatori Astronòmic del Montsec. Ens va parlar de la història dels descobriments dels exoplanetes des de finals del segle XX fins ara, alguns tipus i sobre la possibilitat que poguessin contenir vida.

Kike Herrero
El Dr. Kike Herrero (foto: Gael Piguillem)

Finalment, la quarta i darrera comunicació, “Com viuríem a Mart?”, va anar a càrrec del Dr. Guillem Anglada-Escudé, que va liderar l’equip que va descobrir l’exoplaneta més proper a la Terra, a l’estel Proxima Centauri. Actualment treballa al CSIC com a investigador Ramón y Cajal. Ens va explicar detalladament un projecte de construcció i desenvolupament d’una ciutat autosuficient a Mart: Nüwa; quins problemes trobaria i quins recursos faria servir, així com el cost del projecte.

A continuació, va presentar un llibre seu per a nens, titulat: “Una ciutat a Mart”, sobre el mateix tema que la conferència.

Guillem Anglada-Escudé
El Dr. Guillem Anglada-Escudé (foto: Gael Piguillem)

Si no vau poder assistir a les xerrades de la Jornada d’Astronomia ni les vau poder seguir en directe per streaming, podeu recuperar-les al canal de Youtube del GRC:

A més a més, gràcies a l’Ajuntament d’Isòvol, l’Agrupació Astronòmica de Sabadell i el Dr. Toni Santana-Ros, s’han pogut fer altres activitats relacionades amb l’astronomia, divendres 14 i dissabte 15 de juliol, a All, consistents en observacions nocturnes amb telescopis i un taller per a nens.

Aquesta jornada té periodicitat anual.