Marc Riera

Conferència sobre espècies exòtiques invasores a càrrec de Marc Riera

Conferències Parlem de Ciència

Divendres, dia 28 d’abril, a les 19 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la quarta conferència del cicle “Parlem de Ciència” que el GRC ha endegat enguany.

La conferència portava per títol: “Espècies invasores. Mecanismes de les invasions biològiques”, a càrrec de Marc Riera, biòleg de l’UAB, que actualment està fent el doctorat sobre aquest tema al CREAF.

A la conferència se’ns va parlar sobre les estratègies que tenen les espècies exòtiques introduïdes per tornar-se invasores, en funció de la seva biologia, el mètode en què varen ser introduïdes, la freqüència d’introducció, l’adaptació al nou medi, etc.

Marc Riera
Marc Riera (foto: Francesc Esteban)

Per exemple, algunes falgueres fan servir una estratègia competitiva amb la seva alçada per impedir que les plantes que podrien créixer sota seu proliferin. Altres, tenen cicles de floració molt breus i ràpids i poden dispersar una gran quantitat de llavors en poc temps; altres, poden sobreviure en medis molt feréstecs, on altres no poden.

La globalització ha produït que una gran quantitat d’espècies viatgin per tot el món, sense control, amb la qual cosa ha augmentat el nombre d’espècies invasores. Alguns països han pres mesures de control, però molts antres no.

Les espècies invasores es poden fer servir per combatre altres espècies invasores pitjors, en una mena de guerra biològica natural. Així, a Papua-Nova Guinea va arribar una planta invasora que va cobrir els rius en poc temps, impedint-hi la navegació. Els biòlegs van anar al país natal de la planta i van introduir un escarabat que la devorava, amb la qual cosa van poder solucionar el problema.

La xerrada va concloure amb nombroses preguntes per part del públic, on es va parlar d’alguns casos de plantes invasores a Cerdanya, com la pampa del Caucas, el seneci del Cap o la papallona defoliadora del boix.

La finalitat del cicle “Parlem de Ciència” és acostar els temes de ciència i tecnologia al gran públic, especialment a la gent jove.