Explica'm una història 2024 - Aiguats 1982

Els aiguats de 1982 ens porten a l’equador de l’Explica’m

Conferències Explica'm una història

Divendres, dia 23 de febrer, a les 19 hores, a la Sala “Sebastià Bosom” de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, de Puigcerdà, va tenir lloc la segona sessió del IX Cicle: “Explica’m una història”, consistent en la projecció del docudrama: “I les fonts van parlar”, realitzat per Cadena Pirenaica a través de TV Pirineus.

El documental tracta sobre els ja llunyans aiguats del 7 i del 8 de novembre del 1982, que van afectar bona part del Pirineu i, molt especialment, la Cerdanya, l’Alt Urgell i Andorra i que van arribar a transformar fins i tot el paisatge i que es va realitzar amb motiu del 40è aniversari d’aquests fets.

Com a element destacat, s’ha apostat per un format de narració innovador, fent una recreació o dramatització dels fets en temps real.

Després de la projecció, va seguir un col·loqui, moderat pel periodista Jofre Figueras Doy, membre de l’equip de producció del documental com a guionista.

Jofre Figueras i Doy durant la sessió (foto: Gael Piguillem).

El Jofre s’ha format en Periodisme i Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra i actualment treballa a Pirineus TV, com a reporter al programa Connecta Lleida Pirineus. També és col·laborador a la revista Cadí-Pedraforca i ha treballat a l’Agència Catalana de Notícies.

El públic assistent va explicar experiències dels aiguats, sobretot a la zona de Cerdanya, a Prullans, Alp, Urtx i Puigcerdà.
L’acte va ser organitzat per l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal de la Cerdanya i pel Grup de Recerca de Cerdanya.

El cicle “Explica’m una història” està organitzat per l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal de la Cerdanya i pel Grup de Recerca de Cerdanya. El proper divendres, primer de març, Òscar Jané tancarà el cicle amb una xerrada sobre la figura del nord-català Emmanuel Brousse.