Explica'm una Història 2020. La xarxa històrica de camins de Puigcerdà, amb Carlos Guàrdia.

Els camins històrics de Puigcerdà tanquen el V cicle “Explica’m Una Història”

Conferències Explica'm una història

El passat dia 21 de febrer va tenir lloc la tercera i última xerrada de temàtica històrica del cicle “Explica’m una Història” d’enguany, a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya.

La conferència portava per títol “La xarxa històrica de camins de Puigcerdà” i va anar a càrrec del geògraf Carlos Guàrdia.

El ponent va parlar primer sobre el concepte de camí, de camí històric i de camí veïnal i es va centrar posteriorment en aquests, al terme municipal de Puigcerdà. Així, va fer servir diferents fonts d’informació, com cadastres, cartografia antiga, fonts administratives, etc.

D’aquesta manera vam saber que alguns dels camins que encara es conserven, com l’antic camí de Puigcerdà a Llívia, de Puigcerdà a Queixans o el de Ventajola a Sanavastre, tenen una antiguitat mínima de tres segles.

El ponent també va comentar algun cas, com el camí de Ventajola a l’actual urbanització de Puigcerdà Residencial o un camí que discorre paral·lel al tram superior de l’avinguda Schierbeck, que han estat tallats per alguna construcció, tot i que es tracta de terrenys municipals públics.

Explica'm una Història 2020. La xarxa històrica de camins de Puigcerdà, amb Carlos Guàrdia.
El ponent, Carlos Guàrdia, durant la conferència (foto: Gael Piguillem)

La conferència, que va omplir la sala, va anar seguida d’algunes preguntes per part del nombrós públic assistent.

Aquesta ha estat la darrera xerrada de la 5a edició del cicle “Explica’m una Història”, que organitzen l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, el Consell Comarcal de la Cerdanya i el Grup de Recerca de Cerdanya.