Conferència sobre Joan Trigall

Erola Simon i Lluís Obiols descobreixen la figura de Joan Trigall

A l'estiu RECERCA'T Conferències

Aquest dimecres, dia 18 d’agost, el Museu Cerdà de Puigcerdà va acollir la conferència “Joan Trigall i la Cerdanya l’any 1603”, a càrrec dels historiadors i arxivers Erola Simon i Lluís Obiols.

Ambdós conferenciants són els responsables de l’edició dels textos de la Història de Cerdanya que va publicar en Joan Trigall i van explicar els trets biogràfics que es coneixen sobre aquest singular personatge puigcerdanès, que va ser membre del Col·legi de Preveres de Santa Maria de Puigcerdà i que possiblement va tenir una certa relació amb el bisbe Sans, primer bisbe de la diòcesi de Solsona.

Les dades sobre en Joan Trigall les coneixem a través dels documents que han restat sobre ell i sobre algunes referències trobades després d’una certa investigació sobre el personatge, realitzades per Jaume Martí Sanjaume, Salvador Galceran, Sebastià Bosom, Oriol Mercadal i finalment, per Lluís Obiols i Erola Simon.

Conferència sobre Joan Trigall
Lluís Obiols i Erola Simon durant la conferència (foto: Gael Piguillem)

Després de situar en l’adequat context històric de Joan Trigall, es va parlar de la seva vida i de la seva obra, especialment del text sobre la història de Cerdanya, coneguda com “el Trigall”.

També van narrar alguns fets de la seva biografia, com la primera ascensió documentada al Puigpedrós i posteriorment al Carlit, amb finalitats geogràfiques o el viatge a Terra Santa que va fer els darrers dies de la seva vida.

La conferència va ser seguida per nombrós públic que va formular algunes preguntes sobre el personatge i la seva època.