Homenatge Ramon Margalef

Homenatge a Ramon Margalef

Conferències

Dissabte, 16 de desembre, a les 17 hores, a la Sala “Pilar Prim” de la Biblioteca “Comtat de Cerdanya” de Puigcerdà, va tenir lloc l’Acte d’Homenatge al Dr. Ramon Margalef López.

Ramon Margalef i López (Barcelona, 1919-2004) fou un biòleg català, que va destacar pel seu treball en els camps de la limnologia (estudi de les aigües continentals, com els estanys), l’oceanografia i l’ecologia. És considerat un dels científics més importants de Catalunya i Espanya i un dels pares de l’Ecologia moderna en l’àmbit mundial.

Va obtenir la primera càtedra d’Ecologia a Espanya, per la Universitat de Barcelona (1967) i va ser membre de nombroses societats científiques i autor de centenars d’articles i d’alguns llibres de renom.

S’interessà per aspectes de la successió i producció dels ecosistemes i el paper dels humans en la biosfera, sempre a la recerca de principis unificadors en Ecologia, així com una ingent tasca divulgadora.

Va freqüentar les seves visites a la Cerdanya amb finalitats científiques i lúdiques.

Homenatge Ramon Margalef
El Sr. Ramon Margalef i Mir durant l’acte d’homenatge (foto: Francesc Esteban).

L’acte d’homenatge es va dividir en dues parts. En la primera, el seu fill, biòleg també, el Sr. Ramon Margalef Mir, va glossar la figura del Dr. Margalef, va explicar alguns trets del seu caràcter, com la seva precocitat, gran capacitat de treball, destresa manual, tant pel que fa al dibuix com a la construcció d’aparells científics, la seva timidesa, un punt d’ironia i la seva gran capacitat humanística i intel·lectual. També va situar el Dr. Margalef en el seu context històric i geogràfic i va repassar alguns dels esdeveniments més importants de la seva vida.

En la segona part, la Dra. Marta Estrada, deixebla seva, va explicar les seves importants contribucions científiques, com la creació de l’Ecologia moderna, tot relacionant els diferents individus i espècies d’un ecosistema, l’aplicació de les matemàtiques en la creació de models o l’ús pioner de la teoria de la informació de Claude Shannon en l’Ecologia.

Homenatge Ramon Margalef
La Dra. Marta Estrada durant l’acte d’homenatge (foto: Francesc Esteban).

A l’acte va assistir un nombrós públic que va formular algunes preguntes a tots dos conferenciants.