Joan Pujol

Joan Pujol ens acosta el món de les criptomonedes

Conferències Parlem de Ciència

Divendres, dia 21 d’abril, a les 19 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la segona conferència del cicle “Parlem de Ciència” que el GRC ha endegat enguany.

La conferència portava per títol: “Les criptomonedes: l’or del segle XXI?”, a càrrec de l’economista de Prats i Sansor, que actualment treballa a Andorra, Joan Pujol.

El ponent va explicar què són els diners i les monedes i com es basen en una acceptació general de la societat per atribuir-li un cert valor. Va explicar també la diferència entre les monedes físiques (bitllets) i les virtuals (com l’actual sistema bancari, que es basa en dades emmagatzemades) i específicament les criptomonedes, que es basen en el sistema de blockchain.

El minat de criptomonedes, que és una part fonamental del sistema, consumeix molta electricitat, fins al punt que alguns països han arribat a restringir-lo o a prohibir-lo.

Tampoc els bancs centrals dels estats estan molt a favor de les criptomonedes perquè escapen al seu control, una de les especificacions fundacionals d’aquestes.

Joan Pujol
L’economista cerdà Joan Pujol (foto: Francesc Esteban)

Les criptomonedes permeten fer transferències de diners entre dos punts, sense que ningú puc identificar-los. Això, garanteix la nostra intimitat, però també pot ser aprofitat per cometre il·legalitats (tràfic de drogues o d’armes o coses pitjors).

Les criptomonedes s’empren sovint com a inversió especulativa, cosa que pot ser perillosa, perquè oscil·len amb molta facilitat sense que es puguin controlar, ja que no hi ha cap autoritat monetària al darrere i es regeixen purament per les lleis de l’oferta i la demanda, tot i que en principi, no és aquesta la finalitat amb què es van desenvolupar les criptomonedes.

La més coneguda d’elles i la primera a ser desenvolupada va ser el bitcoin, que va aparèixer l’any 2008, de la mà d’una persona o col·lectiu de persones anomenat “Satoshi Nakamoto”, tot i que es desconeix avui dia qui hi havia al darrere realment.

També va explicar que entorn de les criptomonedes s’ha desenvolupat un seguit d’estafes piramidals, que han afectat molts joves, fins i tot a Cerdanya, que han tingut una certa gravetat, ja que operen com a veritables sectes i que han alterat greument la vida d’algunes d’aquestes persones.

La conclusió general és que ningú no regala duros a quatre pessetes i que cal anar molt amb compte amb aquestes coses.

La finalitat del cicle “Parlem de Ciència” és acostar els temes de ciència i tecnologia al gran públic, especialment a la gent jove.