Explica'm Una Història - La Guerra Civil a Cerdanya - Marc Bernadas

La Guerra Civil i la Retirada a Cerdanya 80 anys després

Conferències Explica'm una història Exposicions

Divendres, dia 8 de febrer, a les 20 hores, a la Sala “Sebastià Bosom” de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya va tenir lloc la segona conferència del cicle sobre història local Explica’m una Història!, organitzat per l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, el Consell Comarcal de Cerdanya i el Grup de Recerca de Cerdanya. La cita també va servir d’inauguració de l’exposició de fotografies de la retirada de 1939.

La conferència portava per títol: “1939-2019. La Guerra Civil a Cerdanya 80 anys després” i va anar a càrrec de l’historiador bellverenc, Marc Bernadas, qui va parlar del tema en ocasió del 80è aniversari de l’acabament de la guerra civil espanyola a Cerdanya.

La xerrada va versar sobre el context general de la guerra civil, per passar a centrar-se després en com es va desenvolupar la guerra civil a la Cerdanya, amb la història de la comuna anarquista del Cojo de Málaga i la seva posterior desaparició. També es va parlar dels nens refugiats que va acollir la Cerdanya, especialment Puigcerdà i finalment, de la retirada de les tropes republicanes pels passos fronterers de la comarca.

La conferència, que va ser seguida per un molt nombrós públic, va anar precedida de la inauguració, al mateix espai, de l’exposició fotogràfica sobre la retirada de les tropes republicanes a la Cerdanya ara fa vuitanta anys de la periodista nord-catalana Frédérique Berlic. L’autora va explicar com li va costar de trobar el material i les diverses fonts que havia consultat. L’exposició es podrà visitar a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya fins a Setmana Santa.