Explica'm Una Història - Pesta Marsella Frontera - Pere Gifre

L’epidèmia de pesta de Marsella dibuixa la frontera a Cerdanya

Conferències Explica'm una història

Aquest divendres, dia 10 de març, ha tingut lloc la tercera i darrera xerrada del 8è cicle “Explica’m una història”. La conferència va tenir lloc a la Sala Sebastià Bosom de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, de Puigcerdà, portava per títol “Morbo a Marsella! La pesta dibuixa la frontera cerdana (1720-1723)”, i va ser a càrrec del doctor en Història Pere Gifre i Ribas.

El Dr. Gifre ens va parlar de com l’amenaça de la pesta declarada a Marsella el 1720 va posar en guàrdia a tots els territoris de frontera amb França. Les mesures per evitar el contagi van suposar la creació d’un complex sistema de llocs de control sobre el terreny que per Cerdanya van suposar una primera delimitació física de la frontera dibuixada pel Tractat dels Pirineus.

Explica'm Una Història - Pesta Marsella Frontera - Pere Gifre
Pere Gifre durant la conferència sobre la frontera cerdana i l’epidèmia de pesta de Marsella (foto: Gael Piguillem)

La creació d’aquests punts fronterers, que primer van traçar una ratlla pels colls de la Perxa i el del Pimorent i després per Llívia i Puigcerdà, va tenir una motivació principalment política mentre que els motius sanitaris van ser poc més que una excusa. Amb els diferents conflictes de l’època (la Guerra de Succecció i la posterior postguerra, les diferents ocupacions de Cerdanya, les guerrilles de carrasquets…) la prevenció del contagi de pesta va ser una manera d’establir el caràcter territorial de la frontera militar que des del Tractat dels Pirineus encara no havia tingut lloc.

L’acte va ser organitzat per l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal de la Cerdanya i pel Grup de Recerca de Cerdanya i va ser seguit per un nombrós públic.

Amb aquesta conferència, finalitzem el VIII Cicle de xerrades d’història de Cerdanya. Les conferències han tingut bona acollida de públic i properament es podran veure a través del canal de Youtube de la Xarxa d’Arxius Comarcals.