Enric Quílez

Enric Quílez ens descobreix les plantes tòxiques de Cerdanya

Conferències

Dissabte, dia 19 de juny, a les 19 h, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Llívia, va tenir lloc la conferència: “La flora tòxica de Cerdanya”, a càrrec del naturalista i botànic afeccionat, Enric Quílez i Castro, president del Grup de Recerca de Cerdanya.
L’autor va enumerar les diferents espècies florals i arbòries de la Cerdanya que són perilloses per la seva toxicitat. Va dividir la conferència en tres grups: els arbres fruiters, les plantes silvestres i els bolets.

En el cas de les plantes silvestres, la planta més tòxica d’Europa, que es troba a la Cerdanya, és la tora blava, que també és present en altres dues espècies de color groc, igualment tòxiques. Pel que fa als bolets, en va destacar la perillositat de les del gènere Amanita.

Hi ha un gran desconeixement sobre la toxicitat i la perillositat de moltes plantes. Molta gent desconeix la seva existència i es pensa que a la muntanya tot és “natural i inofensiu”. També algunes persones fan servir certes plantes remeieres sense prou coneixement, cosa que pot produir intoxicacions greus o fins i tot mortals.

La conferència va poder ser seguida presencialment i també en streaming. Es pot consultar online al canal de Youtube del Museu de Llívia.

La iniciativa forma part d’un cicle sobre la flora cerdana organitzat conjuntament pel Museu de Llívia i pel Grup de Recerca de Cerdanya, i consta d’un seguit de conferències, tallers i sortides per veure flora.