Setmana de la Ciència 2017

L’extinció dels dinosaures i la geologia de Cerdanya a la Setmana de la Ciència 2017

Conferències Setmana de la Ciència Sortides

Dissabte, dia 25 de novembre, a les 18 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà va tenir lloc la conferència que portava per títol: “L’extinció dels dinosaures”, a càrrec d’Enric Quílez, en base a un powerpoint de l’escriptor i divulgador científic Jordi Aloy i Domènech. Aquest acte forma part dels actes de la Setmana Europea de la Ciència.

A la conferència es va expliar la teoria de l’impacte del meteorit al Yucatan fa 66 milions d’anys, com la més probable hipòtesi de l’extinció dels dinosaures, cosa que es coneix com la crisi K-Pg (Cretaci-Paleogen), antigament K-T (Cretaci-Terciari).

També es van explorar altres hipòtesis complementàries de la del meteorit, com la massiva erupció a l’Índia dels Deccan Traps, que haurien agreujat amb un efecte hivernacle la crisi del meteorit.

Diumenge, 26 de novembre, pel matí, i de la mà del geòleg cerdà Joan Carles Pereiro, vam anar a veure patrimoni geològic per la comarca. Primer vam anar al mirador de sobre de Guils, per fer una introducció a la geologia i la formació de la comarca. A continuació ens vam desplaçar a les mines de Cortàs, per parlar de la mineria del ferro i del manganès a la comarca.

Setmana de la Ciència 2017
Setmana de la Ciència 2017. Conferència “L’extinció dels dinosaures”, a càrrec d’Enric Quílez (foto: Gael Piguillem).