Marta Bertran

Marta Bertran clou el cicle Parlem de Ciència explicant la seva feina al CERN

Conferències Parlem de Ciència

El passat dissabte, dia 29 d’abril, va tenir lloc la cinquena i darrera conferència del cicle “Parlem de Ciència” que el GRC ha endegat enguany.

La conferència portava per títol: “ALICE en el país de les meravelles. Una cerdana al cor del CERN” i va anar a càrrec de l’enginyera telemàtica Marta Bertran, nascuda a Prats i Sansor i que va estudiar a la Seu d’Urgell.
El títol de la conferència al·ludeix a l’experiment ALICE, un dels que formen part actualment del CERN. La Marta treballa en la secció de xarxes i dades d’aquest experiment.

El CERN és el Centre Europeu de Recerca Nuclear, i va ser creat després de la II Guerra Mundial a proposta del físic Louis de Broglie, per retornar la centralitat científica al continent europeu, després d’una terrible guerra que va provocar una massiva fuita de cervells i per unir els pobles d’Europa en la recerca científica pacífica.

El CERN és el centre científic i tecnològic més important del món i hi treballen milers de científics, tècnics i administratius. Està situat entre França i Suïssa, a prop de Ginebra i el túnel principal, el del LHC (Gran Col·lisionador d’Hadrons) té 27 km de circumferència i es troba excavat a uns 100 m sota terra.

Marta Bertran
La sala de convencions del Museu Cerdà durant la xerrada de la Marta Bertran (foto: Gael Piguillem)

En el CERN s’han trobat les partícules W i Z i, darrerament, el bosó de Higgs i és el centre mundial d’investigació en ciència fonamental de la Humanitat. És on les preguntes “Què som, d’on venim, de què està format tot?”, volen trobar resposta.

Gràcies al CERN existeix la web d’internet o les precises teràpies de protons contra el càncer, ja que molta de la tecnologia que allà es desenvolupa, després té un retorn a la societat en múltiples formes.

El CERN genera quantitats enormes de dades, gràcies als experiments que s’hi fan i després cal tractar-les i emmagatzemar-les. En ell s’hi troba un enorme centre de supercomputació, però també s’hi treballa en molts altres centres de dades repartits per tot el món.

La Marta treballa precisament en aquest sector, construint els programes que gestionen aquesta interrelació de servidors mundials per moure i emmagatzemar les dades produïdes al CERN.

La sessió es va cloure amb un seguit de preguntes del nombrós públic assistent a la sala.

La finalitat del cicle “Parlem de Ciència” és acostar els temes de ciència i tecnologia al gran públic, especialment a la gent jove i tenim intenció de repetir-lo els pròxims anys.