Òscar Jané i Checa durant la conferència sobre Emmanuel Brousse

Òscar Jané clou el novè Explica’m Una Història amb Brousse

Conferències Explica'm una història

Divendres, primer de març, a les 19 hores, va tenir lloc, a la Sala “Sebastià Bosom” de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, la tercera i darrera conferència del IX Cicle: “Explica’m una història”, que portava per títol: “Emmanuel Brousse: pensar el món des de les fronteres”, a càrrec del Dr. Òscar Jané Checa, professor de l’UAB i especialista en temes de frontera.

La conferència va tractar sobre la figura del periodista i polític Emmanuel Brousse (1866-1926), nord-català, que va desenvolupar una tasca molt important per posar sobre el mapa la Cerdanya, especialment l’Alta Cerdanya, dins del context politicosocial de la III República francesa.

En Brousse és conegut perquè va defensar els interessos de la Cerdanya a París, va ser un dels promotors del tren groc i moltes coses més. També va escriure alguns llibres sobre la Cerdanya francesa i va defensar el pas d’aquesta i de la Vall d’Aran a França, a fi que poguessin gaudir dels avantatges dels valors republicans.

Va arribar a ser sotssecretari d’Estat a França, amb rang de ministre, i va ser elegit diputat per la circumscripció de Prada de Conflent en diverses ocasions. Era d’ideologia dretana, però també era progressista i un gran defensor dels valors republicans.

Personatge polièdric, defensava diverses coses segons la zona en què es trobava (Perpinyà, Barcelona, París, Cerdanya…). Les autoritats espanyoles li van negar el visat en diverses ocasions perquè consideraven que s’implicava en els afers espanyols defensant postures que avui catalogaríem d’independentistes o secessionistes.

El conferenciant va adreçar-se al públic per veure quin coneixement tenien de la figura d’en Brousse, qui és relativament poc conegut, tot i la importància política que va tenir.

Òscar Jané i Erola Simon
Òscar Jané i Erola Simon a la presentació de la conferència sobre Emmanuel Brousse (foto: Gael Piguillem)

Amb aquesta conferència, finalitzem el IX Cicle de xerrades d’història de Cerdanya que està organitzat conjutament per l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal de la Cerdanya i pel Grup de Recerca de Cerdanya. Les conferències han tingut bona acollida de públic i properament es podran veure a través del canal de Youtube de la Xarxa d’Arxius Comarcals.