Explica'm Una Història - Els conflictes entre Puigcerdà i Cerdanya - Lluís Obiols

Lluís Obiols parla dels conflictes entre Puigcerdà i Cerdanya de fa 500 anys

Explica'm una història

La Sala “Sebastià Bosom” de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya va acollir el passat divendres, primer de febrer, la conferència inaugural del IV cicle de xerrades Explica’m una Història! Aquest cicle pretén donar a conèixer aspectes de la història ceretana de manera planera, i és organitzat per l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, el Consell Comarcal de Cerdanya i el Grup de Recerca de Cerdanya.

La conferència portava per títol: “La Vila i la Terra: conflictes entre Puigcerdà i els pobles de Cerdanya al segle XVI” i va anar a càrrec de l’historiador i arxiver alt urgellenc, Lluís Obiols.

La xerrada va versar sobre els problemes i conflictes al segle XVI entre les dues grans institucions de Cerdanya de l’època: el Consolat de Puigcerdà i el Sindicat de la Terra, format per tots els municipis cerdans, excepte Puigcerdà. Les dificultats provenien, sobretot, del fet que mentre que Puigcerdà tenia una dinàmica econòmica eminentment urbana, la resta de pobles tenien una economia bàsicament rural. A aquestes diferències s’hi sumaven els problemes de ser frontera de dos grans regnes oposats (el francès i l’espanyol) i el flux continu de bandolers entre aquests.

La conferència va ser seguida per un nombrós públic que va formular moltes preguntes en acabar aquesta.

Aquest divendres 8 de febrer a les 20 hores tindrà lloc la segona xerrada del cicle, “1939-2019. La Guerra Civil a Cerdanya 80 anys després”, a càrrec de l’historiador bellverenc Marc Bernadas, i la inauguració de l’exposició de fotografies “La retirada” de Frédérique Berlic.

Explica'm Una Història - Els conflictes entre Puigcerdà i Cerdanya - Lluís Obiols
El ponent, Lluís Obiols, en un moment de la xerrada (foto: Gael Piguillem)