FÒRUM CERDANYA: La vegueria de l’Alt Pirineu, un mal negoci per Cerdanya? – Conclusions

Fòrum Cerdanya

Dissabte, 30 d’octubre del 2010, a les 18 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà, i dins del marc del “Fòrum Cerdanya”, el Grup de Recerca de Cerdanya organitzà un debat titulat: “La Vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. Un mal negoci per Cerdanya?”.

Van participar en aquesta edició els principals representants polítics de la comarca i el seu entorn: Sr. Joan Planella, Il·lustre alcalde de la Vila de Puigcerdà; Sr. Joan Pous, expresident i actual vicepresident del Consell Comarcal de la Cerdanya; Sr. Amadeu Gallart, exalcalde de La Seu d’Urgell (1978-1983) i pare ideològic de la Vegueria de l’Alt Pirineu; i Guillem Lluch, periodista i moderador del debat.

Al debat es van plantejar qüestions com: quina és la valoració sobre la creació de la Vegueria? És idoni l’àmbit territorial que agrupa aquesta vegueria? Quin paper juguen els habitants del territori? Han estat prou consultats en el procés? Creieu que el procés de constitució de la vegueria s’ha dut correctament? Quina ha de ser la capital de la vegueria? Quin futur li espera al projecte vista la conjuntura actual? Creieu que la vegueria és un bon negoci per la Cerdanya? On resten les aspiracions cerdanes de tenir un estatus propi com la Val d’Aran?

Amadeu Gallart
Amadeu Gallart, primer alcalde en democràcia de la Seu i pare ideològic de la vegueria de l'Alt Pirineu

Aquestes preguntes es van contestar des de postures diverses, tot sovint antagòniques. Des de qui creia que la Vegueria era una bona idea i que representaria un progrés per a les comarques pirinenques, fins a qui pensava que seria una ruïna total per a les comarques del Pirineu.

Sí que va haver coincidència en el fet que potser el desplegament de la Vegueria no s’ha fet adequadament i que no s’ha consultat prou els habitants del territori abans de tirar endavant el projecte. També es va considerar poc probable que, encara que hi hagués un canvi de color en el Govern de la Generalitat, la Vegueria es tirés enrere.

Joan Pous i Joan Planella
Joan Pous i Joan Planella

Malgrat tot, un altre punt de coincidència va ser que després del “repàs” fet pel Tribunal Constitucional a l’Estatut i, en concret, a l’apartat de les vegueries, difícilment es veurà aviat la implantació definitiva de la Vegueria de l’Alt Pirineu i Aran.

L’acte finalitzà amb un animat torn de preguntes per part de la seixantena de persones de tots els àmbits que van seguir el debat.

Escriu el teu comentari