Jornada Astronomia Cerdanya 2022

Bona acollida de la I Jornada d’Astronomia de Cerdanya

Jornades divulgatives

El passat dissabte, dia 9 de juliol, al llarg del matí va tenir lloc la I Jornada d’Astronomia de Cerdanya, amb assistència presencial de públic i també amb retransmissió en directe per streaming al canal de Youtube del GRC.

Les jornades es van iniciar amb la introducció de l’alcalde de Puigcerdà i vicepresident de la Diputació de Girona, el Sr. Albert Piñeira.

Jornada Astronomia Cerdanya 2022
Enric Quílez, president del GRC i el Dr. Toni Santana (foto: Gael Piguillem)

La primera comunicació portava per títol: “Viatge pel sistema solar desconegut” i va anar a càrrec del Dr. Toni Santana, que va contextualitzar els astres que formen el nostre sistema solar i va posar èmfasi, especialment, en els asteroides.

David Allepuz Jornada Astronomia Cerdanya 2022
David Allepuz, expert en meteorits (foto: Gael Piguillem)

La segona comunicació portava per títol: “Meteorits: tocar l’espai” i va anar a càrrec de l’especialista en meteorits David Allepuz, qui va parlar dels diferents tipus de meteorits que podem trobar a la Terra, els seus orígens i estructures. També va portar unes quantes mostres de diferents tipus de meteorits que la gent del públic assistent va poder veure i tocar.

Alistair Ian Spearing a la Jornada Astronomia Cerdanya 2022
Alistair Ian Spearing durant la seva xerrada sobre el Gran Filtre (foto: Gael Piguillem)

La tercera i darrera comunicació portava per títol: “El Gran Filtre” i va anar a càrrec de l’Alistair Ian Spearing, de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, que va tractar de donar resposta a la coneguda paradoxa de Fermi que diu que, si l’univers és tan gran i està ple de civilitzacions intel·ligents, on són? Per què no ens han vingut a veure? La teoria del gran filtre proposa que alguna de les etapes evolutives entre la formació de planetes i la conquesta de l’espai per part d’una civilització intel·ligent és massa complicada per superar-la.

Al final, el públic assistent va poder formular diverses preguntes i els tres ponents van reflexionar sobre les diverses qüestions plantejades.

Jornada Astronomia Cerdanya 2022
El públic va poder veure mostres de meteorits, fins i tot, com a la imatge, roca marciana arrossegada fins a la Terra per l’impacte d’un meteorit (foto: Gael Piguillem)

Aquesta jornada s’havia d’haver fet fa uns anys, però per desgràcia la pandèmia la va anar endarrerint. L’acte s’ha organitzat gràcies al Grup de Recerca de Cerdanya i l’Agrupació Astronòmica de Sabadell.

A més a més, gràcies a l’Ajuntament d’Isòvol i del Dr. Toni Santana, s’han pogut fer altres activitats relacionades amb l’astronomia divendres 8 i dissabte 9 de juliol a All, consistents en una conferència sobre exoplanetes, observacions nocturnes amb telescopis i un taller per a nens.

La intenció és anar repetint aquesta Jornada anualment.

La jornada pot consultar-se online al canal de Youtube del GRChttps://youtu.be/Dzj8onT-BMU