I Jornada de Geologia i Paleontologia

Èxit de la I Jornada de Geologia i Paleontologia de Cerdanya i el Pirineu

Jornades divulgatives

El passat dissabte, dia 23 d’octubre, des de les 9,30 hores a les 13,30 hores, a la sala d’actes del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la I Jornada de Geologia i Paleontologia de Cerdanya i del Pirineu, amb assistència presencial de públic i també amb retransmissió en directe per streaming. L’acte ha estat organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya i per l’Institut de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell.

La jornada va constar de dos blocs diferenciats: el primer, sobre Geologia i Mineralogia, mentre que el segon es va dedicar a la Paleontologia.

Del primer bloc, sobre Geologia i Mineralogia, en destaquem:

La primera comunicació portava per títol: “Les glaceres a Cerdanya durant l’última glaciació” i va anar a càrrec de Marc Oliva, del Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona, on es va parlar de les glaceres cerdanes, les seves tipologies i la ubicació temporal i geogràfica.

I Jornada de Geologia i Paleontologia
Marc Oliva (foto: Francesc Esteban)

La segona comunicació fou “Els volcans de la Cerdanya”, a càrrec de Joan Casòliva i Armengou, geòleg del Parc Natural del Cadí-Moixeró, qui després de fer referència a alguns aspectes bàsics sobre vulcanisme, centrà els fenòmens volcànics que podem trobar a la Cerdanya, al Paleozoic. En destacà la colada dacítica del Querforadat, un cas gairebé únic a Europa per la seva antiguitat.

I Jornada de Geologia i Paleontologia
Joan Casòliva i Armengou (foto: Francesc Esteban)

La tercera comunicació va ser “Paisatges geològics i miners de Cerdanya” i va anar a càrrec del Jordi Pasques i Canut i del Josep Maria Mata-Perelló, doctor en Geologia per la UB i catedràtic de Cristal·lografia i Mineralogia per la UPC. La comunicació es va centrar en els diferents tipus de mineralitzacions que es poden trobar a la Cerdanya i altres comarques properes.

I Jornada de Geologia i Paleontologia
Jordi Pasques (foto: Francesc Esteban)
I Jornada de Geologia i Paleontologia
Josep Maria Mata-Perelló (foto: Francesc Esteban)

Del segon bloc sobre Paleontologia en destaquem:

La primera comunicació portava per títol: “Gravat a les dents: La dieta dels últims gegants del Pirineu”, a càrrec de Bernat Vàzquez, especialista tècnic en control paleontològic de l’Institut de Paleontologia Miquel Crusafont. Ens va parlar de la troballa d’unes dents d’un titanosaure, del jaciment dels Nerets, a la conca de Tremp, gràcies a l’estudi dels quals, ha estat possible determinar el tipus de vegetació que consumien aquests dinosaures.

I Jornada de Geologia i Paleontologia
Bernat Vàzquez (foto: Francesc Esteban)

La segona comunicació va ser “Noves restes de Pararhabdodon isonensis: el primer dinosaure català”, a càrrec de Jesús Serrano, estudiant predoctoral, de l’Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, el qual ens va parlar de l’estudi d’uns ossos fossilitzats d’un hadrosaure.

I Jornada de Geologia i Paleontologia
Jesús Serrano (foto: Francesc Esteban)

La tercera comunicació portava el títol de “Troballa d’una tortuga marina cretàcica de grans dimensions a la part Sud dels Pirineus (Alt Urgell)” i va anar a càrrec del paleontòleg Òscar Castillo, que va ser qui va fer les primeres anàlisis de la troballa.

I Jornada de Geologia i Paleontologia
Òscar Castillo (foto: Francesc Esteban)

Finalment, Àngel Galobart, coorganitzador de la Jornada i paleontòleg sabadellenc director del departament de recerca del Mesozoic de l’Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, va impartir una conferència titulada: “Dinosaures dels Pirineus, un projecte de divulgació que creix de la mà de la recerca”, on ens va parlar de les diferents troballes i línies de recerca existents al Pirineu en el camp de la Paleontologia.

I Jornada de Geologia i Paleontologia
Àngel Galobart (foto: Francesc Esteban)

Després d’un petit debat i d’algunes preguntes per part del públic, l’alcalde de Puigcerdà i vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va cloure l’acte.

I Jornada de Geologia i Paleontologia
Albert Piñeira (foto: Francesc Esteban)

Aviat, la conferència, convenientment editada, estarà disponible des del canal de Youtube del Grup de Recerca de Cerdanya.

Després de l’èxit d’aquesta jornada de Geologia i Paleontologia, hi ha la intenció d’anar-la repetint cada dos anys.