III Jornada d'Astronomia de Cerdanya

III Jornada d’Astronomia de Cerdanya

Jornades divulgatives

Dissabte, dia 13 de juliol, des de les 10 hores fins a les 14 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la III Jornada d’Astronomia de Cerdanya, amb assistència presencial de públic i també amb retransmissió en directe per streaming.

Les jornades es van iniciar amb la introducció de l’alcalde de Puigcerdà, el Sr. Jordi Gassió, qui va animar que es continuessin fent aquest tipus d’esdeveniments i que Puigcerdà no només fos conegut pel turisme, sinó també pels seus actes culturals.

La primera part va ser dirigida per Maria Àntonia Sanz Bonet, de l’INS Pere Borrell de Puigcerdà, la qual va presentar les comunicacions de dos alumnes: Jana Gómez Mas, que va parlar del seu treball en curs sobre la variabilitat estel·lar i després, per Bryan Saez Loman, amb un experiment a partir d’imatges obtingudes per l’Estació Espacial Internacional per poder determinar l’altitud d’aquesta a partir de les imatges.

Foto-1
D’esquerra a dreta: Maria Antònia Sanz i Jana Gómez (Foto: Gael Piguillem).
Foto-2
D’esquerra a dreta: Maria Antònia Sanz i Bryan Saez (Foto: Gael Piguillem).

 

La segona comunicació va anar a càrrec del Dr. Jordi Bozzo Mulet, d’Aster – Agrupació Astronòmica de Barcelona, amb la seva conferència: “A la recerca de civilitzacions extraterrestres: del projecte Ozma a l’estrella de Tabby”, que ens va parlar de temes relacionats amb la recerca de civilitzacions extraterrestres, com les esferes Dyson, la cerca de senyals de vida als exoplanetes, els projectes OZMA i SETI, el missatge d’Arecibo i el senyal Wow! o la famosa equació de Drake, el gran silenci o el principi antròpic.

Foto-3
El Dr. Jordi Bozzo (Foto: Gael Piguillem).

 

Finalment, la tercera i darrera comunicació va anar a càrrec del Dr. Salvador Ribas, director del Parc Astronòmic del Montsec, que va impartir una conferència titulada: “La contaminació lumínica, el costat fosc de la llum”, on va definir què és contaminació lumínica, quins tipus n’hi ha, va descriure enfàticament alguns exemples d’aquesta i posteriorment, els efectes de la contaminació lumínica, no només en el món de l’astronomia, sinó en el medi ambient (especialment a la fauna d’insectes, ratpenats i altres) i a la salut humana, per acabar amb alguns consells sobre què podem fer cadascun de nosaltres per combatre-la.

Foto-4
El Dr. Salvador Ribas (Foto: Gael Piguillem).

 

Els darrers minuts, va haver-hi un breu torn de preguntes del públic sobre els temes tractats.

Aquesta jornada té periodicitat anual.