Gentrificació

Jornada sobre gentrificació a Cerdanya

Presentacions de llibres

Dissabte, dia 18 de febrer, a les 18 hores, va tenir lloc a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, un acte de presentació del llibre: “Gentrificació i turistificació a la Cerdanya?”, a càrrec del seu autor, en Josep Vivas i Elias.

L’acte va anar seguit d’un seguit de reflexions sobre propostes de futur del problema de l’habitatge a la Cerdanya per part de Marc Pont, estudiant de Sociologia; Juan Ángel Amaro, president de l’associació Cultural Nous Ciutadans; Enric Quílez, president del Grup de Recerca de Cerdanya i coordinador de la Confluència per una Cerdanya Sostenible; Xavi Fanlo, en representació de l’Associació d’Empresaris de Cerdanya i Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà i vicepresident de la Diputació de Girona.

Cadascú va exposar la problemàtica des del seu punt de vista, aportant idees i dades i també suggerint possibles solucions al problema de la gentrificació cerdana, que es va donar com a certa, si ve algun ponent va fer alguna puntualització al respecte.

Posteriorment, es va obrir un espai de debat entre els presents on es van tractar aspectes més concrets.
Algunes de les idees aportades varen ser:

  • La Cerdanya no és el lloc de la demarcació de Girona on els preus de lloguers i propietats d’habitatges són més cars, tot i que ho són bastant.
  • Que cal que els municipis destinin més recursos per fer pisos de protecció oficial.
  • Que cal afavorir la restauració d’edificis als barris vells dels municipis, tot i que això és més car que la construcció de nova planta.
  • Que cal promoure cooperatives d’habitatges o figures com la multipropietat.
  • Cal canviar la regulació del mercat immobiliari, tant legislativament (Generalitat; Estat) com des dels POUM.
  • S’ha de promoure el canvi d’usos d’algunes infraestructures en desús per fer habitatge, com és el cas de la caserna de la Guàrdia Civil de Puigcerdà.
Gentrificació
D’esquerra a dreta: Frederic Abelló (Ceretània), Enric Quílez (GRC i Confluència per una Cerdanya Sostenible); Àlex Rubio (Ajuntament de Puigcerdà), Josep Maria Prat (Institut d’Estudis Ceretans) i Josep Vivas (autor del llibre). Foto: Francesc Esteban.

El debat, seguit per un nombrós públic assistent, es va allargar força estona, cosa que demostra que el problema és viu i preocupa a la societat cerdana.

També es va comentar que el problema de la gentrificació, tradicionalment típic de la Baixa Cerdanya, comença a afectar seriosament a l’Alta Cerdanya i corre el risc d’estendre’s a comarques veïnes, que ara com ara no tenen aquest greu problema.

L’acte va ser organitzat per l’Institut d’Estudis Ceretans i recolzat pel Grup de Recerca de Cerdanya i per l’associació Ceretània.

L’autor, en Josep Vivas i Elias, és professor de la UOC i forma part del grup de recerca GRICS (Grup de Recerca d’Interacció i Canvi Social).