Revista ERA 4

Presentació de la Revista ERA 4

Jornades d'Estudis Comarcals Presentacions de llibres Revista ERA d'Estudis Cerdans

Aquest cap de setmana ha tingut lloc la presentació del número 4 dels quaderns d’estudis ERA a Puigcerdà i a Bellver de Cerdanya. Divendres, dia 3 de desembre, es va presentar a la Sala Sebastià Bosom de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, a Puigcerdà, mentre que dilluns, dia 6 va ser el torn de la presentació a la Fonda Biayna de Bellver.

Els quaderns ERA són una iniciativa de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya i el Grup de Recerca de Cerdanya, que edita l’editorial Salòria, gràcies a la col·laboració de la Diputació de Girona, l’Institut Ramon Muntaner, el Consell Comarcal de Cerdanya i l’Ajuntament de Puigcerdà.
El número 4 de la revista ERA, que és el que es presentava, consta de 19 comunicacions provinents de 29 autors, la majoria dels quals són de fora de Cerdanya, cosa que demostra el creixent interès per la comarca des de la resta del país.

Enguany, no hi ha articles d’arqueologia, però, en canvi, hi ha molts articles d’història moderna i contemporània, cosa que no sol ser tan habitual.

Els quaderns es nodreixen de les comunicacions que es varen presentar durant la IV Jornada d’Estudis Comarcals de Cerdanya, que va tenir lloc telemàticament l’any 2021 i que havia d’haver estat presencial a la localitat de Bellver de Cerdanya, però que per les restriccions de la covid-19 no es van poder realitzar en el format usual.

Revista ERA 4
Presentació de la revista ERA 4 a Puigcerdà (foto: Francesc Esteban)

A Puigcerdà l’acte va ser presentat per Enric Quílez, president del Grup de Recerca de Cerdanya, Erola Simon, directora de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya i per Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà i vicepresident de la Diputació de Girona. A l’acte van assistir, entre d’altres, Isidre Chía, president del Consell Comarcal de Cerdanya, i alguns dels autors dels articles de l’ERA 4. A Bellver de Cerdanya vam presentar la revista la mateixa Erola Simon, Queralt Solé i el Pau Vinyes, autors ambdós d’articles relacionats amb Bellver de Cerdanya.

La Queralt Solé és historiadora de la Universitat de Barcelona i és coautora de l’article: “Arqueologia i història de la Línia P. Les estructures defensives del Pla d’Anyella (Toses i Alp) i la fortificació dels Pirineus entre 1940 a 1957”, juntament amb Eulàlia Díaz, Laia Gallego, Alba Peña-Muñoz i Jordi Ramos.

El Pau Vinyes és historiador i l’autor de l’article: “Les colònies Iukaidí i els xalets de l’arquitecte Joep Maria Sostres, educació i arquitectura en un entorn rural”.

Revista ERA 4
Presentació de la revista ERA 4 a Bellver de Cerdanya (foto: Anna Montané)