El Grup de Recerca commemora el X aniversari de les excavacions de Montlleó

Sortides

Conferència MontlleóEl Grup de Recerca de Cerdanya, amb el beneplàcit de l’Ajuntament de Prats i Sansor i la col·laboració del Museu Cerdà organitza unes jornades per commemorar el desè aniversari de l’inici de les excavacions al jaciment paleolític de Montlleó. L’activitat consistirà en una conferència al Museu Cerdà el dissabte 12 de setembre a les 22h i una visita guiada l’endemà, diumenge 13 de setembre al jaciment, a Prats i Sansor.

El jaciment paleolític de Montlleó es troba situat just al coll de Saig, a l’estret que comunica el municipi de Prats i Sansor amb el de Bellver, a prop de Baltarga. Va ser descobert el 1998 per l’estudiós Jordi Grimao després d’un minuciós treball previ de recerca amb rigor científic. L’any 2000, el Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona (UB/SERP) van començar les prospeccions arqueològiques, que enguany compleixen 10 anys.

Aquest jaciment magdalenià té una importància cabdal en l’estudi dels moviments de població paleolítics. Les restes trobades han permès de teoritzar que la Cerdanya va ser l’únic lloc del Pirineu per on es va poder transitar entre la península ibèrica i el sud de França a través dels Pirineus durant la darrera glaciació, fa cosa d’uns 15.000 anys. A Montlleó s’han trobat eines de sílex tallat, petxines foradades, restes de carbons i abundants restes de caça, com cabres, cérvols i isards.

Escriu el teu comentari