II Sortida Astronòmica d’Estiu a Guils de Cerdanya

Sortides

Dissabte, 25 de juliol de 2009, i dins dels actes de commemoració de l’Any Internacional de l’Astronomia, el Grup de Recerca de Cerdanya va organitzar una sortida astronòmica popular i gratuïta amb telescopis a Guils de Cerdanya. L’acte va començar passades les 22h i va comptar amb la presència de més de 50 persones, cosa que es pot considerar tot un èxit per una trobada d’aquestes característiques.

Primer, es va situar els participants dins del firmament nocturn amb l’explicació dels principals punts de referència (Óssa Major, Óssa Menor, estrella Polar, Cassiopea), per passar després a les estrelles que formen el triangle de l’estiu: Vega (de la constel·lació de la Lira), Deneb ( de la constel·lació del Cigne) i Altari (de l’Àliga). Finalment es van marcar altres constel·lacions característiques (Hèrcules, el Drac, Escorpí, el Dofí, la Corona Boreal). Un altre objecte celest que es va poder observar amb molta nitidesa va ser la Via Làctia, ja que les condicions de transparència i de foscor del cel ho permetien, així com de nombrosos satèl·lits artificials. A més a més, els assistents van poder gaudir d’algun estel fugaç.

A continuació, amb l’ajut de dos telescopis -un refractor i un reflector- es van realitzar algunes observacions: una estrella doble (Mizar i Alcor), Júpiter amb els satèl·lits galileics (Ió, Europa, Ganimedes i Calixte) i, finalment, una nebulosa.

L’acte va concloure sobre la una de la matinada, demostrant que la població cerdana cada cop està més interessada en la ciència i la divulgació i, en concret, en l’astronomia.

Imatge dels últims minuts de la sortida
Moviment dels estels al voltant de l'estrella polar durant els últims minuts de la sortida

Escriu el teu comentari