Sortida cultural: Coneguem el Baridà

Sortides

Dissabte 8 d’agost del 2009 va tenir lloc una trobada gratuïta i sense ànim de lucre sota el lema de “Coneguem el Baridà“, organitzada pel Grup de Recerca de Cerdanya, amb la finalitat de donar a conèixer la subcomarca del Baridà.

La sortida va començar a les 10h al Parc dels Búnquers de Martinet, on vam poder veure els audiovisuals introductoris i posteriorment visitar el complex de búnquers restaurats. La visita va impressionar gratament a tots els assistents.

Posteriorment vam dirigir-nos cap a can Vima, entre Bèixec i el Quer Foradat, amb unes vistes imponents del Cadí de fons. La història de Can Vima és mil·lenària i molt rica en successos i llegendes, lligades a fets luctuosos (com l’assalt de Vima per part d’uns bandolers o la mort de quatre trementinaires que s’havien refugiat al paller per passar-hi la nit), a llegendes de tresors i de coves, etc.

Amb el mas de fons, es va explicar la història resumida d’aquest singular indret del Baridà i després la famosa llegenda, mig construïda, mig fantàstica, de la princesa asteca Xipaguacín de Moctezuma i el baró Grau de Toloriu que, segons explica aquesta, van residir un temps a can Vima. També es va parlar de les mines de ferro, coure, argent i or del Cadí i de les múltiples prospeccions que han fet propis i estranys per la zona cercant or i tresors amagats.

A l’entorn de can Vima també s’hi troba la “casa dels alemanys” lligada a les històries fantàstiques de Vima -segons uns, uns alemanys enviats per Hitler a la recerca de tresors ocults, segons altres, uns jueus que fugien dels nazis-. També s’hi troba un enorme roure monumental, el més gran de tota la comarca, a poca distància de Vima.

Finalment, vam dirigir-nos a Estana, a dinar. La forta tempesta que amenaçava amb descarregar va impedir que continuéssim per la tarda la visita de la vall de Bastanist.

Visita al Parc dels Búnquers de Martinet
Visita al Parc dels Búnquers de Martinet

Escriu el teu comentari