El Grup de Recerca de Cerdanya recupera la “Nit d’Ànimes” a Puigcerdà

Tradicions

El Grup de Recerca de Cerdanya (GRC) té com una de les seves finalitats, la recuperació de tradicions etnològiques pròpies dels Països Catalans, especialment del Pirineu i de la Cerdanya, que és la seva principal àrea d’actuació.

Enguany, el GRC ha decidit recuperar una tradició catalana antigament molt celebrada com és la Nit d’Ànimes. Si bé estrictament la Nit d’Ànimes correspondria a la nit de l’1 de novembre, el pas dels temps ha desplaçat la major part de les celebracions d’aquest caràcter a la nit anterior, en la forma americanitzada d’aquesta festa anomenada Halloween.

En contra d’allò que pensa molta gent, el Halloween (Hallow Even: Nit ‘dÀnimes) no és una tradició pròpiament americana, sinó que va ser portada pels irlandesos emigrants als Estats Units i correspon a la festa cèltica del Samhain, que se celebra la nit del 31 d’octubre. Segons la tradició cèltica, aquesta nit les portes del món inferior (el dels esperits) romanen obertes i els esperits poden sortir al nostre món o bé els humans poden baixar a l’inframón. La festa és molt reconeguda i encara se celebra. Per posar un exemple curiós, la famosa carbassa del Halloween també es feia a moltes poblacions d’Astúries fins a començaments del segle XX, sense que hi hagués cap influència americana, possiblement reductes de l’antiga celebració precristiana.

La festa del Samhain va ser cristianitzada fa segles a les nostres contrades i convertida en la Nit d’Ànimes, tot i que en essència són la mateixa festa. Des del Grup de Recerca volem anar recuperant cada any diferents elements festius i etnològics relacionats amb la Nit d’Ànimes.

Enguany, introduirem els Espantanens, uns personatges típics del folklore europeu que es fan servir per espantar la mainada dient-los que si no es porten bé, vindrà tal o qual espantanens (com l’home del sac o el Papus) i se l’endurà. Amb l’ajut d’alguns actors locals de teatre, el GRC vol escenificar aquests personatges, alguns dels quals són originaris de Cerdanya, com el Rosegacebes (del Vilar d’Urtx), la Nit (Meranges) o en Papassa (Urús, Bellver), que són els que enguany recuperarem.

  • En Rosegacebes és una ànima errant que quan era mortal es dedicava a robar les cebes d’un veí. Un dia, el veí, empipat que li robessin a l’hort el va maleir per tota l’eternitat i el malefici va tenir efecte, restant obligat a vagar per tota l’eternitat com una ànima en pena.
  • En Papassa és un gegant horrible, basat en el Papus. Va encaputxat, amb un cucurutxo per barret i una capa negra. Només se li veuen els ulls.
  • La Nit va tota de negre i habita els cims de Meranges, va tota desgrenyada i arrugada i es diverteix turmentant les criatures.

Els espantanens recorreran els carrers de Puigcerdà a partir de les 17h i atendran a domicili a aquells pares amb nens que ens facilitin la seva adreça amb antelació.

2 comments

  1. […] costums i tradicions d’aquestes dates: Tots Sants, la Castanyada, la Nit d’Ànimes (molt arrelada a la Cerdanya i Puigcerdà), el Dia dels Morts, i de com se celebren aquí i allà. També recordem alguns dels nostres […]

  2. […] premis (Sebastià Bosom, Josep Egozcue i Esteve Sais); s’han recuperat tradicions com els Espantanens i el cant de la Sibil·la; participem en la celebració d’esdeveniments com les Jornades […]

Escriu el teu comentari