Els Espantanens i la Colla de Dimonis de Puigcerdà

Els Espantanens tradicionals tornen a recórrer Puigcerdà

Tradicions

El passat dissabte, dia 2 de novembre, Dia de Difunts, a les 7 del vespre, va sortir la rua dels Espantanens pels principals carrers de Puigcerdà, acompanyats per la Colla de Dimonis de Puigcerdà. Aquest any en fa 10 que al GRC vam començar a recuperar progressivament aquests personatges tradicionals.

Els personatges que varen desfilar aquest any, van ser: el Papassa, el Rosegacebes, en Banya Verda, en Camunyes, el Caragot, en Jan del Gel, la Fou, la Ginebreda, la Moixina, la Mort, la Muça (personatge nou), la Nit i la Tinyosa.

A la rua s’hi va afegir molta gent disfressada. La comitiva va tenir problemes per circular de tanta gent que hi havia als carrers i el ball dels Espantanens, que es fa la plaça de Santa Maria, va ser més curt pel mateix motiu.

6 personatges portaven màscara i la resta anaven maquillats. Actualment, estem en procés de fer màscares per a tots els Espantanens, gràcies a la col·laboració del Carlos Rodríguez Prol, que és el seu artífex.

La Nit d’Ànimes catalana té el mateix origen que el Halloween, festivitat d’origen cèltic (el Samhain) i se celebra per les mateixes dates.