Èxit en la Recuperació de la Nit d’Ànimes

Tradicions

El Grup de Recerca de Cerdanya (GRC) té com una de les seves finalitats, la recuperació de tradicions etnològiques pròpies dels Països Catalans, especialment del Pirineu i de la Cerdanya, que és la seva principal àrea d’actuació.

Enguany, el GRC ha decidit de recuperar una tradició catalana antigament molt celebrada com és la Nit d’Ànimes. Si bé estrictament la Nit d’Ànimes correspondria a la nit de l’1 de novembre, el pas dels temps ha desplaçat la major part de les celebracions d’aquest caràcter a la nit anterior, en la forma americanitzada d’aquesta festa anomenada Halloween.

Dissabte, dia 31 d’octubre, a partir de le 18,30h, una rua formada pels Espantanens, els acompanyants i els tambors va desfilar pels carrers i places de Puigcerdà, repartint dolços. Els Espantanens recuperats enguany han estat els originaris de Cerdanya, com el Rosegacebes (del Vilar d’Urtx), la Nit (de Meranges) i en Papassa (d’Urús i de Bellver).

Un moment de la desfilada per la Vila
Un moment de la desfilada per la Vila
  • En Rosegacebes és una ànima errant que quan era mortal es dedicava a robar les cebes d’un veí. Un dia, el veí, empipat que li robessin a l’hort el va maleir per tota l’eternitat i el malefici va tenir efecte, restant obligat a vagar per tota l’eternitat com una ànima en pena.
  • En Papassa és un gegant horrible, basat en el Papus. Va encaputxat i duu una capa negra. Només se li veuen els ulls.
  • La Nit va tota de negre i habita els cims de Meranges, va tota desgrenyada i arrugada i es diverteix turmentant les criatures.

És previst de recuperar en anys propers més personatges i fer la rua encara més llarga.

La desfilada, seguida de manera multitudinària per la població de Puigcerdà i molts turistes de fora, aplegà unes 2.000 persones pels carrers més cèntrics de la Vila.

Els personatges presents a la desfilada
Els personatges presents a la desfilada

Escriu el teu comentari