Homenatge Oriol Mercadal

Puigcerdà ret homenatge a l’Oriol Mercadal

Altres Notícies Jornades d'Estudis Comarcals

Diumenge, dia 18 de novembre, a les 11 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc l’Homenatge a l’Oriol Mercadal. L’acte organitzat pels companys, amics i el Grup de Recerca de Cerdanya (del qual era vicepresident segon) va omplir a vessar la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà.

L’acte es va dividir en dos blocs, el primer on es van anar visualitzant imatges de la vida mentre companys de professió i família parlaven sobre els diferents aspectes de la vida de l’Oriol Mercadal. El GRC va iniciar l’acte amb les paraules del seu president, Enric Quílez, que van elogiar el paper de l’Oriol a l’entitat i va lamentar la pèrdua de l’amic. El Dr. Oriol Olesti, professor de la UAB i cap del projecte que duu a terme la recerca al Castellot de Bolvir i el Tossal de Baltarga se centrà en la seva dimensió com a arqueòleg, historiador, museòleg, fora i dins de la Cerdanya; Araceli Martin, arqueòloga, va concretar sobre l’Oriol Mercadal paleoantropòleg i va reivindicar la dignitat per als professionals de la cultura i en concret de la futura persona que ocupi el lloc de direcció del Museu. Molt emotiva va ser la intervenció de la Nati Balada, la companya del museu, i reivindicació de prosseguir el projecte que l’Oriol havia concebut pel Museu, per Puigcerdà i per Cerdanya. Seguidament intervingué el germà de l’Oriol, l’Àlex Mercadal i la seva amiga i cunyada, Marta Raduà, explicant la faceta més desconeguda per la majoria dels assistents, la infantesa i joventut. Joan Mateu membre de l’Institut d’Estudis Ceretans va elogiar el seu paper com a soci i com a professional en l’organització dels Col·loquis Internacionals d’Arqueologia de Puigcerdà i les seves publicacions posteriors. Dues intervencions més la de les amigues de la companya de l’Oriol i la d’en Jordi Pasques, amic i recercador de l’Alt Urgell.

El segon bloc es va dirigir cap a la música que li havia robat el cor, cap a l’Oriol cantant, amb una projecció d’una actuació d’ell en aquella mateixa sala del museu. Seguidament la Capella de Santa Maria, entitat a la qual va pertànyer durant deu anys, va interpretar dues cançons, magistralment dirigits per la seva directora Carme Baulenas i Nicolas Licciardi al piano. El seu homenatge va reunir en la tercera interpretació els antics cantaires de la Capella presents en la sala i companys de l’Oriol. Les amigues de l’Oriol, la Carme Baulenas, la Suzy Malé, i la seva companya, la Sara Aliaga, van ser les protagonistes de la segona intervenció musical acompanyades al piano per la Laia Martín. L’amic Alfons Gregorio acompanyat per Margarita Torner a l’acordió li van dedicar dues havaneres. Per finalitzar, el Conjunt Vocal i Consonant, que ell havia estat responsable de crear, va interpretar dues peces.

Tothom va destacar la seva gran capacitat professional, però sobretot i malgrat haver passat onze mesos de la seva pèrdua, l’ambient encara respirava respecte i estimació per una persona bàsicament humana, bona, humil, alegre i generosa.