Setzè número de la revista Ker

Revista científica Ker

Portada Revista Ker 16Arriba una nova revista Ker, la número 16, i continuem amb la pandèmia. Algun dels articles previstos no s’ha pogut presentar precisament a causa d’aquesta, ja que els investigadors no han pogut accedir fins fa ben poc a la Cerdanya, en viure habitualment fora de la comarca.

Així i tot, tenim deu articles molt interessants. La meitat tracta específicament sobre el medi natural: les mines de Cortàs, les glaceres de Cerdanya, l’estany Mal o les diferents espècies de gàgees que trobem a la comarca.

Tenim també, per segon cop a la història recent de la revista, un article sobre un dels animals més emblemàtics de la comarca: el gall fer, que per desgràcia es troba en perill d’extinció i l’hàbitat del qual, resulta fàcilment pertorbat per les diferents activitats humanes que s’hi realitzen.

També parlem dels diferents pous de gel de la comarca, amb una introducció històrica força interessant, que ens relaciona els usos del gel al llarg dels segles, tant de caràcter lúdic com sanitari i el canvi climàtic que va representar la petita edat del gel de l’edat moderna.

Volem destacar un article en concret, el de la vida quotidiana en una societat rural, que prové d’un estudi universitari realitzat per l’estudiant cerdà de Sociologia, Marc Pont.

A l’article “Per uns Pirineus vius” de Teresa Franquesa se’ns parla sobre alguns projectes compartits al llarg dels Pirineus.

Finalment, un article sobre lingüística molt consistent, de l’Albert Bastardas-Boada i el ja clàssic article de la Sara Aliaga, sobre un racó patrimonial desconegut de la Cerdanya, en aquest cop, d’un pont.

Esperem que en gaudiu.

Descarregar la revista Ker 16