La Dra. Teresa Capell

Enginyeria genètica i la vacuna contra la covid feta amb arròs del Delta, amb la Dra. Teresa Capell

Conferències

Dissabte, 25 de novembre, a les 19 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà, de Puigcerdà, va tenir lloc la conferència titulada: “Últims esdeveniments en enginyeria genètica: vacunes i edició del genoma”, a càrrec de la Dra. Teresa Capell, en el marc dels actes de la Setmana Europea de la Ciència. La Dra. Capell ja ens havia fet una xerrada fa 11 anys i mig.

Primer, va fer una introducció sobre què són els transgènics i també les vacunes i després va explicar com es va fer servir arròs bomba del Delta de l’Ebre per produir una vacuna viable contra la covid-19.

També ens va explicar com fer servir blat de moro vitaminat tractat genèticament per evitar la infecció del VIH, cosa que seria especialment útil en països amb pocs recursos mèdics, com és el cas de l’Àfrica.

Va explicar que, per exemple, aquest any, si s’hagués pogut plantar blat de moro adaptat a la sequera, els pagesos de la plana de Lleida no haurien patit tantes pèrdues econòmiques i s’exclama contra el fet absurd que a Europa no es poden cultivar transgènics, però, en canvi, els importem de la Xina, del Brasil o dels Estats Units, on sí que són legals.

Panotxes de blat de moro i la pistola de gens
Panotxes de blat de moro diverses i la pistola de gens (foto: Francesc Esteban).

La doctora Teresa Capell treballa a la Universitat de Lleida i és especialista en transgènics vegetals. L’any 2020 va rebre la Creu de Sant Jordi, precisament, per la seva tasca divulgadora en aquest camp.

La doctora Capell també va mostrar diverses mostres de blat de moro originals d’Amèrica i les seves evolucions per selecció artificial, així com algunes panotxes modificades genèticament i la pistola de gens original amb què es van fer els primers experiments al nostre país per poder inserir gens en vegetals.