Santa Maria de Puigcerdà, 75 anys sense església

A l'estiu RECERCA'T Conferències Joves Investigadors

Dimarts, dia 31 de juliol, a les 18 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà, va tenir lloc la conferència: “Santa Maria de Puigcerdà, 75 anys sense església”, a càrrec de Judit Calveras. L’acte s’emmarcà en el tradicional programa d’estiu del Grup de Recerca de Cerdanya “A l’estiu, RECERCA’T!”.

Aquesta conferència forma part del I Cicle de Joves Investigadors de Cerdanya, que organitza el Grup de Recerca de Cerdanya, on es dóna l’oportunitat als alumnes de presentar els seus treballs de recerca de Batxillerat, realitzats a l’IES Pere Borrell de Puigcerdà. Aquest treball ha estat premiat per la Universitat de Girona, la Universitat de Vic, la UPC i pel Col·legi d’Arquitectes.

La Judit va exposar les fonts d’informació amb què va reconstruir virtualment l’església de Santa Maria de Puigcerdà, derruïda durant la Guerra Civil pels anarquistes capitanejats pel Cojo de Málaga i ens va oferir un recorregut virtual en 3D per l’interior i l’exterior de l’església modelada amb un programa que permet fer aquest tipus de reconstruccions. La presentació estava trufada de multitud de detalls i fotografies inèdites d’aquest recinte religiós, amb vistes aèries i de totes les façanes de l’edifici.

La conferència va ser molt concorreguda, al voltant de cent persones, que van omplir la Sala de Convencions i que van fer multitud de preguntes i comentaris, tot rememorant els fets de l’època, en acabar la conferència.

Com a nota curiosa, en el torn de preguntes es va insinuar, segons una font oral, que l’església tenia quatre criptes policromades amb pintures “com les de Taüll”, fet que podria suscitar una eventual actuació arqueològica.